Samppanjasta
Samppanja on kuohuviini, joka on tuotettu Champagnen maakunnassa Ranskassa. Sanat samppanja ja champagne ovat suojeltuja EU:n alueella ja niitä saa käytää vain Ranskan Champagnen maakunnan kuohuviineistä, jotka on valmistettu tarkan laatuluokituksen mukaisesti perinteisellä samppanjamenetelmällä (Méthode Champenoise).
Samppanjaan käytettävien rypäleiden viljelyala on Ranskassa rajattu 22.7.1927 säädetyllä lailla tarkasti 32341 hehtaarin alalle neljälle alueelle Koillis-Ranskassa: Montage de Reims, Vallée de la Marne, Côte des blancs ja Vignoble de l'Aube. Useista syistä, mm. samppanjan kysynnän jatkuvan kasvun johdosta on vuonna 2003 aloitettu prosessi alueen laajentamisesta 2000-3000 hehtaarilla. Prosessi etenee hitaasti sillä kuuluminen hyväksyttyyn viljelyalueeseen nostaa viljeltävän hehtaarin hinnan arviolta 350-kertaiseksi. |