Samppanjoita voi luokitella useilla eri tavoilla. Olennaisimmat erot muodostuvat perus- ja vuosikertasamppanjoiden (vintage) välillä, valmistuksessa käytettyjen rypälelajikkeiden pohjalta sekä tietenkin samppanjan makeusasteen mukaan.
Makeusaste on näistä mittareista helpoin:
Rypälelajikkeisiin perustuen on nimetty mm. Blanc de blancs (100% chardonnay) ja Blanc de noirs (pinot noir, pinot meunier). Jotkin samppanjatalot käyttävät myös muita alueen kuriositeettiviinilajikkeita omiin erikoisuuksiinsa.
Perinteisen samppanjan rinnalla ovat viime vuosina merkittävästi yleistyneet rosésamppanjat. Rosésamppanjat valmistetaa muutoin kuten tavallinen samppanja, mutta ennen pullotusta laadittuun viinisekoitukseen on joko lisätty punaviiniä tai pinot noir ja pinot meunier-lajikkeiden kuorien värin on annettu imeytyä rypälemehuun. Roséita löytyy yhtälailla useassa makeusasteessa sekä perus- että vintageversioina.
Vuosikerta- eli vintagesamppanjoita valmistetaan vain samppanjatalon erinomaiseksi luokittelemina satovuosina. Viinisekoitteeseen tulee käyttää vähintään 85% yhden satovuoden viinejä ja kypsytys kestää vähintään kolme, useimmiten yli viisi vuotta. Vintagesamppanjat ovat yleensä selvästi perussamppanjoita hintavampia mutta säilyvät ja kehittyvät huomattavasti paremmin.
Makeusaste on näistä mittareista helpoin:
- erittäin kuiva, extra-brut : 0 - 6 g sokeria litrassa
- täysin kuiva, brut : alle 15 g/l
- kuiva, extra dry : 12 - 20 g/l
- kuivahko, sec (tai dry): 17 - 35 g/l
- puolikuiva, demi-sec : 33 - 50 g/l
- makea, doux : yli 50 g/l.
Rypälelajikkeisiin perustuen on nimetty mm. Blanc de blancs (100% chardonnay) ja Blanc de noirs (pinot noir, pinot meunier). Jotkin samppanjatalot käyttävät myös muita alueen kuriositeettiviinilajikkeita omiin erikoisuuksiinsa.
Perinteisen samppanjan rinnalla ovat viime vuosina merkittävästi yleistyneet rosésamppanjat. Rosésamppanjat valmistetaa muutoin kuten tavallinen samppanja, mutta ennen pullotusta laadittuun viinisekoitukseen on joko lisätty punaviiniä tai pinot noir ja pinot meunier-lajikkeiden kuorien värin on annettu imeytyä rypälemehuun. Roséita löytyy yhtälailla useassa makeusasteessa sekä perus- että vintageversioina.
Vuosikerta- eli vintagesamppanjoita valmistetaan vain samppanjatalon erinomaiseksi luokittelemina satovuosina. Viinisekoitteeseen tulee käyttää vähintään 85% yhden satovuoden viinejä ja kypsytys kestää vähintään kolme, useimmiten yli viisi vuotta. Vintagesamppanjat ovat yleensä selvästi perussamppanjoita hintavampia mutta säilyvät ja kehittyvät huomattavasti paremmin.